Merhaba,
Son zamanlarda yaptıklarıyla ve/ya yapmadıklarıyla sosyal medyada tepki gören MUBI, son olarak Silikon Vadisi merkezli bir şirket olan Sequoia’dan yatırım aldığı için hedefe konuldu.
Apple’dan ByteDance’e kadar birçok şirkete yatırım yapan, 50 yılı aşkın bir geçmişe sahip Sequoia’dan hoşlanılmamasının sebebiyse, Hamas’ın 7 Ekim 2023 saldırılarına yanıt olarak kurulan savunma teknolojisi girişimi Kela ile olan yakın bağları.
Eleştirilere yanıt vermek isteyen MUBI, şöyle bir açıklama yaptı:
“Kuruluşumuzdan bu yana büyümemize yardımcı olması için çeşitli kaynaklardan para topladık. Dış yatırımcılarla çalışma kararımız her zaman tek bir amaca hizmet etti: Cesur ve vizyon sahibi filmleri küresel izleyicilere ulaştırma misyonumuzu hızlandırmak. Sequoia Capital ile yakın zamanda kurduğumuz ortaklığın arkasındaki mantık da buydu. Sequoia ile çalışmayı seçtik çünkü şirket MUBI’nin misyonunu destekliyor ve harika filmleri dünyanın dört bir yanındaki insanlara ulaştırmamıza yardımcı olmak istiyor. Topluluğumuzun bazı üyeleri İsrailli şirketlere yaptıkları yatırımları göz önüne alarak Sequoia ile çalışma kararımızı olumsuz yorumladılar. Geri bildirimleri çok ciddiye alıyoruz ve bağımsız bir kurucu liderliğinde kalma konusunda kararlıyız. Bireysel yatırımcıların inançları MUBI’nin görüşlerini yansıtmamaktadır."
Açıklama sizi tatmin etti mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Haftaya görüşmek dileğiyle.
Editörün Seçimi
Söylemeye bile gerek yok ama Netflix’te Squid Game, Disney+’ta Ironheart, vizyonda Köpekle Kurt Arasında.
Disney+
Yayında: Parlak bir MIT öğrencisi olan Riri Williams, Tony Stark’ın mirasından esinlenerek kendi yüksek teknoloji zırhını yaratır. Erkek egemen bir alanda siyahi bir genç kadın olmanın zorluklarıyla mücadele ederken, onu bir kahraman rolüne bürünmeye zorlayan tehlikeli bir teknolojik tehditle karşı karşıya kalır.
İzleyenleri Black Panther: Yaşasın Wakanda / Black Panther: Wakanda Forever’daki olayların sonrasına götürecek yeni dizi Ironheart’ta Günahkârlar / Sinners için yaptığı akıllı anlaşmayla zengin olan Ryan Coogler uygulayıcı yapımcı olarak yer alıyor.
6 bölümlük dizinin ilk 3 bölümü bugün, kalanlar haftalık yayınlanacak. Özellikle Black Panther sevenlere tavsiye.
26 Haziran: İlk iki sezonuyla kazandığı gülünç derecede fazla ödülle (21 Emmy ve 5 Altın Küre) ilgilenmeyenlere bile bir şekilde adını duyuran The Bear, dördüncü sezonuyla dönüyor. 10 bölüm.
Netflix
27 Haziran: Squid Game, 3. ve son sezonuyla herkesi ekrana kilitleyecek.
28 Haziran: WWE’nin en büyük ödüllerinin dağıtılacağı WWE Night of Champions, TSİ 20.00’de canlı yayınlanacak. Etkinliğin dili İngilizce.
30 Haziran: Köpek Balıklarına Fısıldayan Kadın / Shark Wisperer, Ocean Ramsey adlı influencer’a odaklanıyor. Köpek balıklarının soyunun tükenmesi tehdidine dikkat çekmek istediğini söylerken canı pahasına yanlarında poz vererek tık avcısı olmakla da eleştirilen Ramsey’nin motivasyonunu uzun uzun dinlerken kaliteli çekilmiş sualtı görüntüleri de izleyebilirsiniz.
01 Temmuz: Felaketler / Trainwreck belgesel dizisinin yeni bölümü Bir Markanın Çöküşü / The Cult of American Apparel, 2000’li yılların başında renkli gündelik kıyafetleri, etik üretimi ve cinsel açıdan kışkırtıcı reklam kampanyalarıyla tanınan American Apparel’i ele alıyor.
02 Temmuz: Andy ve ölümsüz savaşçılardan oluşan ekibi, insanlığı tehdit eden yeni bir düşmanı yenmek üzere geri dönüyor. The Old Guard 2’nin başrollerinde Charlize Theron ve Matthias Schoenaerts var. İzlemediyseniz ilki de burada.
MUBI
Öneri programımız kapsamında bir arkadaşını bültenimize abone yapan herkese bir aylık MUBI üyeliği hediye ediyoruz. Bu bağlantıdan abone olduğuna emin olduktan sonra bilgilerini bize iletin ve üyelik kazanın.
27 Haziran: Dünya tatlısı bir adamın parayı bulunca ve daha fazlasını isteyince nasıl bozulduğunu anlatan Hakkı, Bülent Emin Yarar’ın oyunculuk şovuyla öne çıkıyor görünse de, birçok açıdan başarılı. Hikmet Kerem Özcan’ın ilk uzun metrajı, festivallerde ses getirme konusunda rakiplerinin biraz gerisinde kaldı ama genel izleyiciyi memnun ederken sanat sineması düşkünlerinin de burun kıvıramayacağı meziyetlerle örülü bir iş aslında. Final tahmin edilebilir olduğundan çok iyi çekilmiş son yarım saat keyif vermiyor ama buna rağmen her şey yerli yerinde.
29 Haziran: Locarno Film Festivali’nde Gümüş Leopar kazanan Héctor Babenco imzalı klasik Pixote: En Güçsüzün Yaşam Savaşı / Pixote: A Lei Do Mais Franco, Brezilya’da sokak çocuğu olmanın acımasız gerçekliğini gözler önüne seriyor.
TOD
29 Haziran: Son Nefes / The Last Breath: Zayıf bir sualtı gerilimi.
29 Haziran: Bir Salyangozun Anıları / Memoir of a Snail’in yanında amatör bir tatlışlık olsa da cat-people lobisinin Oscar’a taşıdığı Flow: Bir Kedinin Yolculuğu / Straume, güzel ama biraz da abartılan bir iş.
30 Haziran: İlkinden çok daha fazla sevdiğimiz Gülümse 2 / Smile 2, özellikle başlarda çektiği numaralarla izleyiciyi kıvama getiriyor. İlk filmin başarısının getirdiği özgürlükle süresi biraz fazla kaçmış ama olsun, onu da yönetmenin stüdyo çatısı altında bile istediği filmi yapabiliyor olmasının getirdiği mutluluğa verelim. Hemen her karede görünen ve şarkıları da seslendiren Naomi Scott‘a büyük alkış.
Max
28 Haziran: Kişisel bir yolculuğu arşiv görüntüleri ve duygusal anlatımlarla bir araya getiren belgesel My Mom Jayne by Mariska Hargitay’de Mariska Hargitay, annesi Jayne Mansfield’ın hayatını anlamaya çalışıyor.
Prime Video
27 Haziran: Murat Yıldırım, Erdal Özyağcılar, Büşra Pekin ve daha pek çok ünlüyü bir araya getiren çocuk filmi ŞamPİYONlar, satranç üzerine.
Beyazperdede Kan Kitapları
Korku kültürüne biraz olsun ilginiz varsa, Clive Barker’ın Kan Kitapları serisini duymuş, belki de okumuşsunuzdur. İlk kez 1984-85 yıllarında yayımlanan, 6 cilde yayılan toplam 29 öyküde, dehşetin akla gelebilecek neredeyse her veçhesini resmetti Barker. Korku edebiyatına unutulmaz karakterler ve imgeler kazandırmakla kalmadı, beyazperdede de kanlı el izini bıraktı: Kan Kitapları’nın 40 yıla yakın bir film uyarlaması geçmişi var. Bu öykülerle bağını bilmeden bazılarını izlemiş bile olabilirsiniz.
Kan Kitapları’nın 1986’da Rawhead Rex ile başlayan beyazperde yolculuğu, 1992’de Candyman gibi kült bir film doğurdu. Candyman defteri elbette burada kapanmadı. Serinin 2021’de izleyiciyle buluşan aynı adlı son halkası, ilk filmin doğrudan devamıydı; gişe başarısının yanı sıra izleyici ve eleştirmenlerden de beğeni topladı.
Clive Barker, yazdığı öykülerin beyazperdeye uyarlanmasını uzaktan izlemekle yetinmeyip 1995 yılında Lord of Illusions’ı bizzat yazıp yönetti. Milenyum ise 2008 tarihli The Midnight Meat Train’i ve 2009 tarihli Dread’i beraberinde getirdi. Kan Kitapları için çerçeve işlevi gören ilk ve son öyküden yola çıkılarak çekilen Book of Blood da aynı yıl vizyona girdi. Yine bu iki öykünün daha serbest bir uyarlaması olan Books of Blood (2020) ise, kitaplara benzer biçimde, farklı hikâyelerin birbirine bağlandığı antoloji yapısını izliyordu.
Candyman’i ayrı tutarsak, Kan Kitapları’nın film uyarlamaları ortalığı kasıp kavurmadı, dillere destan başarılara imza atmadı belki, ama korku tutkunlarının fısıltılarıyla her biri kendi kitlesini buldu. İleride yeni uyarlamalar göreceğimizi de tahmin etmek zor değil.
Bu filmlerin çoğuna dijital platformlardan ulaşılamıyor ama 2020 yapımı Books of Blood’ı Disney+’ta, 2021 yapımı Candyman’i ise Prime Video’da izleyebilirsiniz. (Ozancan Demirışık)
Vizyonda Ne İzlesem?
🤖 Megan 2.0 / M3GAN 2.0: Katil robot, başka bir katil robotla mücadele etmek için dönüyor.
🏁 F1: The Movie: Yılın en büyük prodüksiyonlarından biri ve hakkında bilmek isteyeceğiniz her şey Tanju Baran’ın yazısında mevcut.
🪽 Melekler ve Şeytanlar / Angels & Demons: Eski filmler vizyona girmeye devam ediyor.
🦖 Cesur Dinozor / Smok Diplodok: Ertelenip duran Avrupa yapımı dinozorlu animasyon.
🤦🏻♂️ Issız Adam: Yani gerçekten “daha neler” diyoruz.
🏆 Altına Hücum / The Gold Rush: Chaplin filmi, 100. yılı şerefine gösterilecek.
🐢 Caretta Bobi: Yerli animasyon.
🐺 Köpekle Kurt Arasında: Senede 3-4 tane çıkan “başarılı yerli film”den biri. Murat Düzgünoğlu senaryosuna çok iyi çalışmış ve kariyer zirvesine ulaşmış. Ankara Film Festivali’ndeki gösterimi sonrası herkesin kolayca içine giremediğini görmüştük ama şöyle söyleyelim, vereceğiniz sabır ve dikkatin karşılığını alacaksınız.
Bülten Çıkışı
Sinema yazarı. İstanbul araştırmacısı, Türkolog ve sanat tarihçi olma yolunda ilerleyen bir kedi âşığı… Gökşen Aydemir’e ufak ve önemsiz sorularımızı yönelttik, o da bizi kırmadı.
–Bugüne dek aldığınız en iyi tavsiye nedir?
–Halit Refiğ söylemişti: “Baş edemediğin şeyleri öylece kabul et.”
–Suçlu zevk şarkınız?
–İbrahim Tatlıses’ten Yalan ve Yalnızım Dostlarım.
–Hangi kurgu karakterin gerçek olmasını dilerdiniz?
–Yunan Mitolojisinden Hector.
–Hangi gerçek karakterin kurgu olmasını dilerdiniz?
–Kenan Evren.
–Hayatınızdaki en yaşlı insanlara Letterboxd’ın ne olduğunu anlatmanız gerekse ne derdiniz?
–İzlediğin filmleri sıralayıp puanladığın dijital bir defter.
–Sizi her zaman güldüren bir şey söyleyin?
–Yalan söyleyen insanların yüz ifadeleri, anlaşılmadığını sanmaları.
–Dilediğiniz gibi kullanmanız için Taksim Meydanı’nın ortasında dev bir reklam panosu verseler ne yazardınız?
–Bir gün “Kendinle Barış”, bir gün de “BARIŞ”.
Ayrıca...
Sevilen animasyonların live-action uyarlamaları, fotoğraf galerisi.
Katkılarından dolayı Gökşen Aydemir, Ozancan Demirışık, Özgür İpek ve Tanju Baran’a teşekkür ederiz.
Destek Merkezi
İçeriklerimiz tamamen bağımsız bir çabanın ürünü, ancak üretmeye ve okuyucularımızla buluşmaya devam etmemiz için ödememiz gereken sabit giderler ve telifler mevcut.
Bu adrese girip dijital ya da bu adrese girip fiziksel bir ürün satın alarak bültenin sürmesi için gerekli insan gücüne ve teknolojik giderlere destek olabilirsiniz.